Mój syn lubi wszystkie placki. Nie ma dla niego znaczenia jakie one są. Mogą być również warzywne. Fenomenem dla mniej jest to, że wszystkie te placki mój syn zjada z cukrem pudrem. Ja za słodkimi plackami w zasadzie nie przepadam. Zdecydowanie wolę placki warzywne na przykład z cukinii, dyni lub marchewki. Robię wyjątek wyłącznie dla placków, które dziś chciałabym Wam zaproponować.
Przedstawiam najlepsze na świecie delikatne, muślinowe jogurtowe placki z jabłkami. Robię ich zawsze przemysłową ilość, bo jedzą wszyscy i to niemało. Poza cukrem pudrem doskonałym dodatkiem do nich jest śmietana lub jogurt i cała masa owoców. My najbardziej lubimy maliny.
Składniki:
350ml jogurtu naturalnego
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
2 nieduże jabłka
olej do smażenia
Jogurt wymieszaj z dwoma rodzajami mąki, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Jabłka obierz, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj. Nakładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej i smaż na złoto z dwóch stron. Podawaj z cukrem pudrem lub jogurtem i owocami.
Smacznego!
Spróbuj także
Pomarańczowe pancakes z czekoladowym sosem na poprawę humoru
Pełnoziarniste pakcakes z jagodowym musem
Placki kalarepkowo marchewkowe