Placki, racuchy lubią u nas wszyscy. Mój syn najchętniej posypuje je cukrem pudrem, niezależnie od tego, czy zrobię klasyczne pancakes, czy placki z dyni lub cukinii. Dziś postanowiłam skłonić go do zjedzenia placków bez cukru. Przygotowałam więc trochę inne placuszki w bardziej wytrawnej może nawet nieco ostrzejszej wersji. Niestety nie doceniłam mojego syna a cukier pasuje do wszystkich placków. Pozostała część rodziny zajadała się jaglano-kalafiorowymi plackami z łagodnym greckim jogurtem. Myślę, ze można je również podać jako dodatek do gulaszu, z salsą ogórkową lub ze świeżą sałatką.
Jednym ze składników placków jest czarnuszka, która coraz częściej gości w naszej kuchni. Oprócz walorów smakowych, czarnuszką można bowiem zastąpić pieprz, podobno może mieć również działanie lecznicze. Czarnuszka działa łagodząco na błonę śluzową żołądka, chroni wątrobę i nerki, wspomaga leczenie alergii i problemów ze skórą. Dodatkowo w jaglanych plackach z kalafiora pełni rolę dekoracyjną.
Przepis na placki pochodzi ze strony www.naszakasza.pl.
Składniki (15 placków)
szklanka kaszy jaglanej
200g kalafiora
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
pół cebuli
zÄ…bek czosnku
3 łyżeczki czarnuszki
2 jajka
sól pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Kalafiora i cebulę posiekaj bardzo drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj kaszę, jajka, kalafiora, mąkę, cebulę czosnek i czarnuszkę. Dopraw solą i pieprzem. Na blasze formuj placuszki i piecz około 20 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Placki kalarepkowo marchewkowe
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym
Pełnoziarniste pakcakes z jagodowym musem