Kiedy zapytam dzieci, co zjadłyby na śniadanie w weekend, zawsze odpowiadają, że „jajko na skrzynce". Tak naprawdę to jajka sadzone na szynce a nazwa pochodzi jeszcze z czasów, kiedy córka miała dwa lata. Przyznam, że już mi się trochę znudziło, więc dzisiaj nieco inna propozycja: słodki, pieczony omlet z owocami i migdałami. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu – idealny na rodzinne weekendowe śniadanie.
Składniki:
2 jajka
90g mąki
120ml mleka migdałowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
dekoracja:
owoce, migdały, orzechy nerkowca cukier puder lub polewa czekoladowa
Piekarnik rozgrzej do 200stC. W piekarniku umieść nieduże naczynie żaroodporne, żeby się nagrzało.
Jajka ubij z mlekiem migdałowym. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i ubijaj jeszcze przez chwilę. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj dokładnie. Ostrożnie wyjmij naczynie. Posmaruj olejem i wlej do niego ciasto. Piecz 20-23 minuty. Podawaj od razu z owocami i cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Spróbuj także
Omlet ze szpinakiem, burakami i nutą pomarańczy
Jajecznica inaczej
Omlet mojego męża