„Mamo, bardzo dawno nie robiłaś placków". Takim zdaniem z zamyślenia wyrwało mnie moje młodsze dziecko. Właśnie zastanawiałam się, co zrobić na obiad. Jasnowidz jakiś czy co? Placki dobra rzecz. Łatwe, szybkie, składniki pod ręką i obiad zniknie bez grymaszenia. Przecież realizuję zamówienie. Tak powstały obiadowe cukiniowo-kukurydziane placki z dużą ilością posiekanego szczypiorku oraz sosem żurawinowym. Dobrze że profilaktycznie zrobiłam podwójną porcję, bo inaczej nad swoim obiadem musiałabym się dłużej zastanowić.
Składniki:
1 duża cukinia
1 puszka kukurydzy
1 jajko
pół pęczka szczypiorku
6 łyżek mąki kukurydzianej
olej do smażenia
sól, pieprz
Cukinię zetrzyj na tarce, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kukurydzę, szczypiorek, mąkę oraz jajko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Nakładaj łyżką masę na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoto z dwóch stron. Przed podaniem posyp dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym
Perfekcyjne jogurtowe placuszki z jabłkami
Placki kalarepkowo marchewkowe