Jednym z najbardziej popularnych grzybów na samym początku lata są kurki. Kurki rosną w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Kurki nie mają specjalnie dużo wartości odżywczych: niewiele witamin i składników mineralnych. Cenimy je więc przede wszystkim za delikatny ale wyrazisty smak a także za dekoracyjny wygląd.
Dziś pierwsze w tym roku danie z kurkami. Tak proste, że już bardziej się nie da: po prostu kurki w śmietanie. Cudowna klasyka, która smakuje każdemu: chrupiące kurki, aksamitny sos i mnóstwo natki z pietruszki. Pycha!
Składniki:
200g kurek
1 łyżka masła
250ml śmietanki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 garście posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Kurki oczyść dokładnie. Większe przekrój na połówki. Czosnek i cebulę pokrój w plasterki. Na patelni roztop masło i zblanszuj na nim masło i czosnek. Dodaj kurki i smaż na niedużym ogniu aż wyparuje woda. Dodaj śmietankę i gotuj aż sos się zagęści. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z palnika i dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj. Podawaj od razu.
Smacznego!
Spróbuj także:
Jajecznica z kurkami
Razowy makaron z kurkami i cukinią
Zupa kurkowa z kaszą jaglaną.