Quinoa zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. W Ameryce Południowej nazywana jest "świętym zbożem Inków", "złotym ziarnem Inków". Komosa zawiera saponiny, dzięki którym ma działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe. Białko komosy ryżowej zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka. W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i powinna znaleźć się w diecie wegetarian (Źródło wiadomości http://www.poradnikzdrowie.pl).
Dziś kolejna propozycja zdrowego śniadania z wykorzystaniem komosy ryżowej. Błyskawiczne przygotowanie dania powoduje, że jest doskonałą śniadaniową propozycją również w ciągu zapracowanego tygodnia. Wystarczy tylko, że komosę ugotujecie wieczorem.
Składniki
100g komosy
1 banan
150ml mleka roślinnego
2 łyżki syropu klonowego
100g borówki amerykańskiej
garść płatków migdałów
Komosę ryżową wypłucz i zalej 200ml wrzącej wody. Gotuj bez mieszania aż komosa wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). Komosę, mleko, banana i syrop klonowy zmiksuj dokładnie. Mus z komosy umieść w miseczce, udekoruj borówkami i posyp płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego!
Spróbuj także
Jaglane śniadanie
Kasza gryczana z cukinią i granatem
Malinowa owsianka