Ostatnie komentarze
03Kwi2020
godz. - 21:46

Pyszna przekąska - cukinia w serowej panierce

Share

Wydaje mi się, że po zakończeniu epidemii trenerzy personalni oraz dietetycy będą mieli całą masę pracy. Większość z nas (mam nadzieję) została w domu, opiekuje się dziećmi i piecze, gotuje i dogadza. Moje dzieci traktują ten czas bez jeżdżenia do szkoły trochę jak ferie albo wakacje i wymyślają, że zjedliby pierogi, placki, naleśniki, racuchy, desery i ciasta, słowem wszystko to na co nie mam czasu kiedy dni płyną normalnym roboczym rytmem a które zwyczajowo przygotowuję w czasie urlopu. Razem z dziećmi te smakołyki pochłaniamy również my – rodzice. Dziś powiedziałam dosyć i przygotowałam warzywną przekąskę – cukinię w serowej panierce. Podałam ją z sosem jogurtowo-czosnkowym. Niewiele zjadłam tego smakołyku bo okazało się, że to ulubiona przekąska moich dzieci. Następnym razem przygotuję ją kiedy dzieci pójdą znowu do szkoły i zjem wszystko sama Mrugnięcie


Składniki:
2 nieduże cukinie
100g bułki tartej
50g startego parmezanu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
3-4 łyżki mąki
2 jajka
sos:
200g jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstego kremowego serka
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz


Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem, tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj. Cukinię pokrój w plastry. Panieruj plastry cukinii kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor.
Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypiorek, kremowy serek. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Usmażoną cukinię osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukinię z jogurtowym sosem podawaj od razu.


Smacznego!


Spróbuj także:
Coś do pochrupania czyli zdrowe odpowiedniki słonych przekąsek
Lekka kolorowa przekąska
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony