Ostatnie komentarze
15Lip2019
godz. - 19:04

Pyszne śniadanie – płatki orkiszowe z konfiturą z rabarbaru i malin

Share

Bardzo staram się, żeby nikt z moich domowników nie wychodził rano bez śniadania. Każdy z nas idzie do pracy lub szkoły na inną godzinę a wszyscy cenimy sobie każda minutę porannego snu, zatem rzadko udaje nam się zjeść śniadanie razem. Za to w weekendy albo podczas wakacji trochę eksperymentujemy, zjadamy coś innego szukając w nowych daniach swoich ulubionych smaków.


Dziś kolejna odsłona szybkiego i pożywnego śniadania. Możecie przygotować je w weekend, ale jest tak proste, dacie radę zrobić je również w ciągu tygodnia, nawet jeśli wstaniecie byt późno. W takiej sytuacji zamiast konfitury z owoców dodajcie do płatków po prostu owoce. Zapewniam, że takie wydanie śniadania też będzie doskonałe.


Składniki:
200ml mleka (może być wegetariańskie)
6 łyżek płatków orkiszowych
odrobina esencji waniliowej
1 łyżka syropu klonowego
konfitura
1 najbardziej czerwona łodyga rabarbaru
10 malin
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki syropu malinowego
1 mała gałązka rozmarynu
garść uprażonych płatków migdałów


Do gotującego mleka dodaj płatki orkiszowe, esencję waniliową i syrop klonowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 8-10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałeczki. W garnuszku umieść rabarbar, maliny syrop klonowy i syrop malinowy oraz rozmaryn. Gotuj aż owoce będą miękki a sok lekko się zagęści. Usuń rozmaryn.
Ugotowane płatki przełóż do miseczki. Nałóż konfiturę i posyp uprażonymi płatkami migdałów.


Smacznego!


Spróbuj także:
Malinowa owsianka
Śniadaniowa owsianka z kremem orzechowym i granatem
W poszukiwaniu idealnego śniadania – gryczanka z bananem i migdałami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony