Pewnie nie raz już pisałam, że mój syn uwielbia wszelkiego rodzaju placki, racuchy i naleśniki. Niezależnie czy przygotuję je z warzyw czy z dodatkiem owoców pochłania ich hurtową ilość i prosi o dokładkę. Wszystkie zjada wyłącznie z cukrem pudrem (nawet te warzywne). Wyjątek robi wyłącznie dla puszystych amerykańskich pancakes, które zjada z syropem klonowym. Dzisiaj zaszalałam i przygotowałam wypasioną wersję placków z bananem i płynną czekoladą w środku. Polecam je każdemu, naprawdę trudno im się oprzeć.
Składniki (8 placków):
500ml jogurtu naturalnego
8 łyżek mąki pszenne
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
2 banany
8 kostek czekolady
olej do smażenia
Banany obierz i pokrój w plastry. Jogurt wymieszaj z dwoma rodzajami mąki, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, esencją waniliową i cukrem pudrem. Nakładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej na ciasto nałóż plasterki bananów, kostkę czekolady i przykryj kolejną łyżką ciasta. Smaż na złoto z dwóch stron. Podawaj z cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Placki z cukinii i kukurydzy dla mojego syna
Pełnoziarniste pakcakes z jagodowym musem