Focaccia to rodzaj pieczywa, który może być samodzielnym daniem ale również blatem do pizzy. W zależności od tego, w który rejon Włoch wyjedziecie dostaniecie inną facaccię: z rozmarynem, pomidorami, świeżymi lub suszonymi, z oliwkami lub z solą. Ja najbardziej lubię świeżutką prosto z pieca z rozmarynem, pomidorami i czarnymi oliwkami. Lubię moczyć ją w oliwie. Do tego kieliszek ulubionego wina i początek świetnego wieczoru gwarantowany.
Składniki:
250 g mąki pszennej
125ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
5 g suszonych drożdży
kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
kilka pomidorków koktajlowych
2 gałązki rozmarynu
W misce wymieszaj drożdże, cukier, sól. Dodaj ciepłą wodę i 2 łyżki oliwy. Zagnieć gładkie ciasto. Ciasto włóż do czystej miseczki, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Do wyrośniętego ciasta dodaj posiekany rozmaryn i ponownie krótko wyrób dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wierzch posmaruj oliwą z oliwek. Na cieście rozłóż pomidorki koktajlowe, pokrojone w plasterki oliwki. Przykryj ponownie ściereczką i zostaw do wyrośnięcia przez 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190stC. Focaccię piecz 20-25 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Nachosy - pyszna przekąska na domowy wieczór filmowy
Kokosowa zapiekanka z chałki z owocami
Pasztet z soczewicy