Ostatki zaczynamy świętować od Tłustego Czwartku. Wtorek zwany w Polsce „śledzikiem" jest ostatnim dniem ostatków i karnawału. To dzień, kiedy jeszcze możemy zabawić się jeszcze przed rozpoczynającym się Wielkim Postem. Nazwa tego dnia pochodzi od jednej z postnych potraw – dań ze śledzia.
Dziś propozycja dla wszystkich, którzy śledzie lubią tak jak my pod każdą postacią. Mini babeczki możecie przygotować z okazji wtorkowego śledzika ale również każdego innego dnia. Pomysły na farsz do mini babeczek możecie również potraktować jako pomysł do sałatki podanej tradycyjnie w salaterce. Ilości składników dopasujcie do Waszego wariantu podania.
Składniki:
wersja 1
jabłko
koper włoski
szczypiorek
musztarda francuska
miód
śledź
Jabłko, koper włoski pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z żurawiną, posiekanym szczypiorkiem. Dopraw musztardą francuską i miodem. Wymieszaj. Śledziki pokrój w nieduże kawałki. Na dno mini babeczki nałóż sałatkę na wierzch połóż kawałek śledzia.
wersja 2
awokado
śledź
kapary
czarne oliwki
ogórek konserwowy
chrzan
sól, pieprz
sok z cytryny
Awokado rozgnieć dokładnie widelcem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Oliwki pokrój w plasterki. Ogórka i śledzia pokrój w kostkę. Wymieszaj ogórka, śledzia, kapary oliwki. Dopraw chrzanem. Na dno babeczek nałóż mus awokado, na wierzch sałatkę ze śledziem.
Smacznego!
Spróbuj także
Śledź i buraki – para doskonała
Rybka lubi pływać, czyli tatar ze śledzia
Śledzie w pomarańczowo żurawinowej zalewie z rozmarynem o papryczką chili