Tegoroczny maj obfituje w długie weekendy i większość z nas może więc sobie pozwolić na celebrowanie śniadań. Nie trzeba szybko łykać owsianki stojąc jedną nogą w łazience a drugą w przedpokoju. Można spokojnie wstać i leniwie przygotowywać poranne pyszności a potem celebrować śniadanie połączone z poranną kawą. Bardzo kusząca propozycja, prawda? Też bardzo mi się podoba.
W naszym domu najczęściej na takie spokojne śniadania przygotowujemy jajka w postaci jajecznicy, jajek na miękko, sadzonych czy omletów. Czasami jednak mamy przesyt jajek i wtedy zawsze w planach są naleśniki lub placuszki. Ostatnio skusiliśmy się na jogurtowe lekkie placuszki z bananami i borówkami. Jeśli nie lubicie borówek na ciepło rozłóżcie je po prostu na gotowe usmażone placuszki. Też będą pyszne.
Składniki (10 palcuszków)
220g jogurtu naturalnego
1 mały banan
7-9 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
125g borówek amerykańskich
cukier puder
olej do smażenia
Zmiksuj dokładnie banana z jogurtem, cukrem, roztopionym masłem i esencją waniliową. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj umyte i osuszone borówki i wymieszaj delikatnie. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj łyżką ciasto i smaż na złoto z dwóch stron. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Podwieczorek nie tylko dla dzieci
Puszyste pancakes
Kaiserschmarrn - zimowe odkrycie mojego syna