Dziś kolejna propozycja na przekąskę ze szparagami w roli głównej. Przygotowanie jej zajmie wam tylko chwilę, a składników jest naprawdę niewiele. Do tego dania najlepsze będą zielone szparagi. Białe zostawcie do przygotowania delikatnej zupy. Połączenie szparagów z szynką parmeńską to klasyka na talerzu: wygląda elegancko i smakuje obłędnie.
Możecie posypać danie startym parmezanem a jeśli potrzebujecie bardziej treściwej kolacji doskonałym dodatkiem będą jajka w koszulkach lub jajka sadzone. Przekąska ta czuje się najlepiej w towarzystwie schłodzonego wytrawnego białego wina.
Składniki:
pęczek szparagów
plastry szynki (tyle ile szparagów)
dwie łyżki oliwy
starty parmezan
Wstaw wino do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 200st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i skrop oliwą.
Obetnij zdrewniałe końce szparagów. Każdy szparag owiń szynką i ułóż na blasze. Piecz 6 minut, obróć szparagi i piecz kolejne 4 minuty aż szynka się przyrumieni. Wyjmij, ułóż na talerzu i posyp parmezanem.
Nie zapomnij o winie
Smacznego!