Dla większości z nas poranki to najtrudniejszy moment w ciągu dnia. Dla mnie szczególnie wtedy, kiedy muszę wcześnie wstać. Bardzo tego nie lubię, ale trzeba stawiać czoła prozie codzienności. Niezależnie od tego jak bardzo staram się pospieszyć własne dzieci to przygotowania nie idą szybciej. Jedynym efektem jest zdenerwowanie. Ponieważ nigdy nie udaje mi się wstać przed budzikiem to wszystkie pomysły, które przyspieszają poranne czynności są na wagę złota. Jednym z nich pomysł na śniadanie. Atrakcyjne i smaczne spowoduje, że domownicy będą chętniej je zjadali a i atmosfera znacznie się poprawi.
Płatki owsiane zapamiętane z dzieciństwa są traumą dla wielu z nas. Dziś przygotowałam je w innej wersji. Moje letnie śniadanie zostało uatrakcyjnione uwielbianymi przez wszystkich truskawkami, chrupiącymi orzechami i miodem. Spróbujcie tej wersji może i Wam będzie smakowało.
Składniki:
60g płatków owsianych górskich
10 truskawek
40g orzechów
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki miodu
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Truskawki oczyść i pokrój w ćwiartki. W miseczce wymieszaj truskawki, orzechy, pestki i miód. Dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Udekoruj listkami mięty.
Smacznego!