W ciągu roku każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone sposoby na szybki poranek, na śniadanie, które nie zajmuje zbyt długo czasu a który sprawnie i smacznie zapełni małe brzuchy i pozwoli pracować przez pół dnia. Inaczej sprawa wygląda w wakacje. Tu możemy sobie pozwolić na kreatywne wykorzystanie zawartości lodówki i na pytanie kto i co by zjadł. No, może z takim pytaniem trzeba uważać i wie to większość rodziców. Może się okazać, że każdy chce coś innego albo wnętrze lodówki nie sprosta zamówieniom.
Dzisiaj propozycja jednego z pierwszych wakacyjnych śniadań. Polecam gryczany omlet, który sam w sobie jest naprawdę smaczny. Możecie go wzbogacić waszymi ulubionymi dodatkami. My dodaliśmy do naszego szynkę, świeżą paprykę, papryczkę chili i cebulę.
Składniki:
3 jajka
50g ugotowanej kaszy gryczanej
pół czerwonej papryki
pół małej cebuli
pół papryczki chili
1 łyżeczkę masła
3 duże plastry szynki
1 gałązka rozmarynu
olej do smażenia
sól i pieprz
Cebulę i papryczkę chili drobno posiekaj. Zeszklij na maśle. Odstaw. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Rozmaryn posiekaj. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną, warzywa z patelni, szynkę, paprykę i rozmaryn. W osobnej misce lekko ubij jajka. Dopraw je solą i pieprzem i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj dokładnie. Smaż na patelni na niedużym ogniu pod przykryciem z jednej strony aż omlet całkowicie się zetnie. Przewróć na drugą stronę i smaż przez chwilę. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami.
Smacznego!
Spróbuj także
Kasza gryczana z cukinią i granatem
Omlet z cukinią i pomidorową salsą
Omlet mojego męża