Czy jako dzieci lubiliście bawić się plasteliną? Dzisiaj podczas przygotowywania trufli z ciecierzycą przypomniała mi się ta zabawa. Najbardziej lubiłam lepić malutkie figurki zwierząt i bliżej nieokreślonych ludzików. Później kiedy w sklepach pojawiła się modelina utrwalałam figurki w piekarniku i obdarowywałam każdego, kto wykazał choć cień zainteresowania. Chyba największą kolekcję dzieł miała moja babcia.
Dzisiaj jak dziecko bawiłam się bardzo przyjemną w dotyku aksamitną masą z ciecierzycy. Trufle są niezbyt słodkie, lekko czekoladowe i zdrowe więc każdy może sobie na nie pozwolić. Lubię takie słodycze bez wyrzutów sumienia.
Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej".
Składniki:
200g ciecierzycy z puszki
2 łyżki kakao
5-6 łyżek syropu klonowego
60g oleju kokosowego
do dekoracji: kakao, drobno posiekane orzechy
Roztop olej kokosowy. Zblenduj ciecierzycę, kakao, syrop klonowy i olej kokosowy na gładką jednolitą masę. Masę schłodź w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie formuj z masy niewielkie kulki. Obtaczaj w kakao lub w posiekanych orzechach. Gotowe kulki przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Spróbuj także
Malinowe całuski
Domowe batoniki bounty
Czekolada z orzechami i bakaliami