Śniadanie to ważny posiłek. Wiedzą o tym wszyscy. Głodny człowiek mały i duży nie myśli o pracy i nauce ale o burczącym brzuchu. Śniadanie, które jest zdrowe i smaczne a przede wszystkim łatwe i szybkie do wykonania jest na wagę złota. Takie dania docenią wszystkie mamy, które śpieszą się co rano, żeby wyszykować i dzieci i siebie. Poranne grymasy przy stole na pewno temu nie pomagają.
Dzisiejsze śniadanie można w części przygotować już wieczorem a rano w kilka minut dokończyć i podać królewskie danie. Nasiona chia na noc trzeba namoczyć w mleku. Możecie wykorzystać do tego zwykłe mleko, mleko kokosowe (ja używam mieszanki mleka krowiego i kokosowgo) lub jeśli wasze dzieci nie piją mleka krowiego, użyjcie mleka sojowego, (waniliowego, żeby bardziej smakowało dzieciom). Podajcie z waszymi ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi lub uprażonymi płatkami migdałów.
Składniki (4 porcje):
3 łyżki nasion chia
100ml mleka
200ml mleczka kokosowego
3 łyżki miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
mango
3 łyżki wiórków kokosowych
150g borówek amerykańskich
Nasiona chia wymieszaj dokładnie z mlekiem, mleczkiem kokosowym, miodem oraz ekstraktem waniliowym. Odstaw na noc. Rano rozłóż nasiona do miseczek, dodaj borówki amerykańskie i pokrojone w kostkę mango. Posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Smacznego!