Wiosenne naleśniki zrobiłam po raz pierwszy w zeszłym roku. Wtedy podałam je z rzodkiewkowym serkiem i rzeżuchą. Dziś przypomniałam sobie o nich szukając inspiracji na kolację. Farsz do wiosennych naleśników przygotowałam z wędzonego pstrąga, kremowego koziego serka, chrzanu oraz sałaty. Tak przygotowane naleśniki były pyszną kolacją, a zachęcony mąż poprosił o dodatkową porcję na lunch do pracy na następny dzień. Zielone naleśniki zostały więc doskonałym i bardzo efektowym zamiennikiem tradycyjnych tortilli.
Składniki:
naleśniki
200ml wody gazowanej
200ml mleka
6-8 łyżek mąki
150g szpinaku
1 jajko
5 łyżek oleju
szczypta soli
farsz:
150g kremowego koziego serka
200g wędzonego pstrąga
4 łyżeczki chrzanu
sałata
papryka
szczypior
Szpinak zmiksuj bardzo dokładnie z mlekiem, wodą, olejem i jajkiem. Dodaj mąkę sól i wymieszaj dokładnie. Nalewaj porcję na średnią patelnię i smaż z obu stron.
Naleśniki posmaruj kozim serkiem, odrobiną chrzanu. Na serek nałóż sałatę, wędzonego pstrąga, pokrojoną w cieniutkie paski i szczypiorek. Naleśniki zwijaj w ruloniki.
Smacznego!
Spróbuj także:
Wiosenne naleśniki
Prosta przekąska - cukinia w cieście naleśnikowym
Omlet z zielonym groszkiem i wędzonym łososiem