Na dwa skarby lata niecierpliwie czekam przez cały rok. Pierwszym z nich są truskawki a drugim bób. Ja wiem, że oba produkty można kupić mrożone poza sezonem, ale ich smak nie da się porównać ze smakiem świeżych produktów.
Bób najbardziej lubimy po prostu ugotowany. Niezależnie od jego ilości jesteśmy go w stanie zjeść na raz. Moja córka uwielbia go tak jak ja ale zawsze zjada go znacznie więcej. Wypróbowałam już bób, jako doskonały składnik sałatek. Dziś chciałabym zaproponować Wam małe kruche ziołowe mini tarty z bobem i krążkami ulubionej kiełbasy. Danie pachnie tymiankiem i rozmarynem i sprawdzi się jako niezbyt obfity obiad lub bardziej obfita kolacja.
Składniki (3 porcje):
ciasto
150g mąki
1 jajko
75g masła
łyżka posiekanego rozmarynu
łyżka posiekanego tymianku
szczypta soli
farsz
100g kiełbasy
3 garście bobu
kawałek pora (10cm)
1 łyżka posiekanego rozmarynu
2 łyżki posiekanego tymianku
łyżka masła
3 jajka
150ml mleka
sól, pieprz
W misce wymieszaj mąkę, sól, rozmaryn i tymianek. Dodaj masło i jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i zostaw w lodówce na około 1 godzinę.
Przygotuj składniki farszu. Bób ugoruj, odcedź i obierz ze skórki. Kiełbasę i pora pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło. Podduś na nim pora. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj jajka z mlekiem, rozmarynem i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Małe naczynia do zapiekania wysmaruj masłem. Wyklej ciastem foremki, podwyższając boki, ponakłuwaj, przykryj papierem do pieczenia. Obsyp papier suchym grochem. Piecz 10 minut. Zdejmij papier i piecz jeszcze minutę. Wyjmij foremki z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika.
Nałóż na ciasto plasterki kiełbasy, por, ugotowany bób. Nalej na wierzch masę mleczno-jajeczną. Piecz 25 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Wiosenne szparagowe śniadanie
Sałatka z bobem i suszonymi pomidorami
Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej