Szukając pomysłów na kolację i drugie szkolne śniadania znalazłam kilka różnych przepisów na babeczki w wytrawnej wersji. Były z szynką, suszonymi pomidorami, warzywami i ziołami. Postanowiłam zrobić swoją wersję z takimi dodatkami, które lubimy najbardziej. Dodałam do nich szynkę, ser i cukinię. Były doskonałe zarówno na ciepło jak i następnego dnia na zimno.
Moja córka, która bardzo lubi testować kulinarne wynalazki, zjadła od razu dwie babeczki a kolejne dwie zapakowała na drugie śniadanie do szkoły. Następnym razem zrobię ich znacznie więcej.
Składniki (8 sztuk):
200g mąki
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
125ml mleka
50ml oleju
1 jajko
200g cukinii
75g szynki
100g sera żółtego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 185stC. Do formy muffinkowej powkładaj papierowe papilotki.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Szynkę i ser pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj suche składniki: mąkę z sodą i ziołami prowansalskimi. W osobnej misce wymieszaj olej z jajkiem. Dodaj jajeczną mieszankę do suchych składników. Cukinię odsącz dokładnie i wraz z szynką i serem dodaj do muffinkowej masy. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wypełnij papilotki do wysokości 2/3 i piecz 30 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Maleństwa na sylwestrowe szaleństwa
Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Kapuśniaczki pani Ani