17Cze2015

Dzikie maliny rosły już w czasach prehistorycznych a do nas przywędrowały z Azji Mniejszej lub Ameryki Północnej. Krzak malin można wykorzystać praktycznie w całości. Piękne czerwone owoce nadają się do przygotowania deserów, ciast, soków, nalewek lub zjedzenia wprost z krzaka. Dzisiaj przepis na maleńkie, delikatne i bardzo efektowne malinowe całuski.

więcej»

Każdy kiedyś zwiedzał ruiny zamków na Szlaku Orlich Gniazd. Są świadectwami historii i upływającego czasu. Nie wszystkie jednak traktowane są tyle na ile zasługują. Jedne zabezpieczone przez ludzi z pasją inne niszczeją zamieniając się w mniej lub bardziej malownicze kupy kamieni. Inny los spotkał zamek w Bobolicach.

więcej»

Żółta, zielona, czerwona, czarna. To nie lista znanych kolorów tęczy ale rodzaje soczewicy. Każda z nich smakuje inaczej i każdą możesz wykorzystać do innych celów. Robiłam już zupę z czerwonej soczewicy. Była gęsta i treściwa. Tym razem zupa z zielonej. Równie smaczna, choć zupełnie inna. Moje dzieci orzekły, że przypomina trochę grochówkę.

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony