Szparagi raz jeszcze – pizza ze szparagami i salami
W ostatnią sobotę miałam lenia i absolutny brak twórczej kulinarnej weny. Kiedy zapytałam moje dzieci, co zjadłyby na obiad, odpowiedziały: "Pizza!". O dziwo zgodnie, co im się ostatnio bardzo rzadko zdarza. Niestety zgodności, co na niej powinno się znaleźć, już nie było. Tą decyzję podjęłam więc sama, w przeciwnym razie na pizzę musiałbym położyć jednocześnie wszystkie gatunki mięsa, szynkę, krewetki i połowę warzywno-owocowego bazarku.
Ponieważ ostatnio szparagi są stałym elementem w mojej kuchni postanowiłam, że to one będą grały główną rolę. Dodałam do nich salami, dwa rodzaje startego sera i czarne oliwki. Na pierwszy rzut oka połączenie dość niekonwencjonalne, ale zaskakująco pyszne. Na tyle pyszne, że moja córka z wrażenia zapomniała zalać dania toną ketchupu.
Składniki:
gotowy spód do pizzy
1 puszka pomidorów pellati
pół cebuli
3 ząbki czosnku2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego oregano
150g salami w plasterkach
pęczek zielonych szparagów (około 12 szt)
150g startej mozzarelli
50g startego sera ementaler
garść czarnych oliwek
sól i pieprz