Warzywne kotleciki z czerwonej soczewicy
Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają warzywne kotleciki. Są proste w wykonaniu i można praktycznie za każdym razem przygotować inne danie. Kotleciki warzywne są też dobrym sposobem na przekonanie niejadka do zjedzenia warzyw. Przy odrobinie szczęścia może się nie zorientować z czego są przygotowane.
Moje dzisiejsze kotleciki powstały na bazie ugotowanej czerwonej soczewicy. Usmażyłam je na patelni, ale równie dobrze możecie upiec je w piekarniku. Też będą pyszne. Smakują świetnie na ciepło ze świeżą sałatką i ryżem, a na zimno będą doskonałe z sosem jogurtowym lub chrzanem.
Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
pół łyżeczki soli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
10cm kawałek pora
pół papryczki chili
1 łyżka masła
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki curry w proszku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
sól
3 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików
1 jajko
olej do smażenia