Pamiętacie te czasy, kiedy cytrusy płynęły z Kuby do Polski? Śledziliśmy te doniesienia przed świętami i z niecierpliwością czekaliśmy na dostawy do sklepów. Dziś owoce te leżą w sklepach przez cały rok i czasami, o zgrozo! zapomniane dojrzewają na kuchennej szafce. To już kolejny raz, kiedy muszę je wykorzystywać, bo jeść ich już nikt nie chce. Chyba na jakiś czas musimy pożegnać się z bananami. Poczekam, aż któregoś dnia przyjdzie mój syn i poprosi o banana. Dopiero wtedy je kupię.


Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Mocno dojrzałe banany stały się składnikiem pysznych muffinek z kawałkami czekolady. Przepis na nie znalazłam na stronie Lidla. W oryginalnym przepisie były udekorowane czekoladowym kremem. Ja swoje posypałam cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.


Składniki (12 muffinek)
3 dojrzałe banany
100 g masła
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
260 g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru wanilinowego

więcej»

Crumble to po prostu owoce pod kruszonką. Można je przygotować właściwie z dowolnych owoców i w zależności od sezonu otrzymamy pyszny i prosty deser lub podwieczorek. Trzeba tylko bardzo uważać na temperaturę deseru. Chłodna kruszonka skrywa często gorącą owocową lawę.


Robiłam już jabłka pod klasyczną kruszonką z mąki (taką, jak zwykle przygotowujemy na ciasto drożdżowe), rabarbar i truskawki skryłam pod kokosową pierzynką a dziś przygotowałam ananasa z jabłkami pod owsianą kruszonką. Dodałam do niej odrobinę syropu klonowego dzięki czemu miała lekko karmelowy smak. Deser podałam z waniliowym jogurtowym sosem, ale doskonale spakuje również bez dodatków.


Składniki (5 porcji)
pół ananasa
4 jabłka
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka masła
kruszonka
100g płatków owsianych
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego
100g masła
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki sezamu

więcej»

Pierogi na słodko z serem lub z owocami kojarzą mi się z wakacyjnymi obiadami. Ponieważ mam już serdecznie dosyć zimy, ciepłych kurtek, grubych butów, posolonych chodników postanowiłam pozaklinać rzeczywistość i zrobić letni obiad.


Pierogi z serem lubią chyba wszyscy i można na nie skusić nawet największego małego niejadka. Przygotowałam je z ciasta zaparzanego i wiem, że nigdy nie zrobię pierogów z innym ciastem. Jest plastyczne, pięknie się wałkuje, idealnie skleja i nie rozpada podczas gotowania. Dziś przygotowałam zupełnie klasyczne pierogi. Słodkie z lekką waniliową nutą i śmietaną. W możecie dodać do środka owoce lub czekoladę a wierzch posypać cynamonem lub cukrem. Każdy ma przecież swoją ulubioną wakacyjną wersję pierogów.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
500g sera białego
300g śmietany
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony