Pamiętacie te czasy, kiedy cytrusy płynęły z Kuby do Polski? Śledziliśmy te doniesienia przed świętami i z niecierpliwością czekaliśmy na dostawy do sklepów. Dziś owoce te leżą w sklepach przez cały rok i czasami, o zgrozo! zapomniane dojrzewają na kuchennej szafce. To już kolejny raz, kiedy muszę je wykorzystywać, bo jeść ich już nikt nie chce. Chyba na jakiś czas musimy pożegnać się z bananami. Poczekam, aż któregoś dnia przyjdzie mój syn i poprosi o banana. Dopiero wtedy je kupię.
Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Mocno dojrzałe banany stały się składnikiem pysznych muffinek z kawałkami czekolady. Przepis na nie znalazłam na stronie Lidla. W oryginalnym przepisie były udekorowane czekoladowym kremem. Ja swoje posypałam cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.
Składniki (12 muffinek)
3 dojrzałe banany
100 g masła
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
260 g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Piekarnik rozgrzej do 175stC. Do blaszki muffinkowej powkładaj papierowe papilotki.
Masło roztop o zostaw do ostudzenia. Obierz banany i rozgnieć dokładnie widelcem. Jajka ubij z cukrem waniliowym i brązowym cukrem. Czekoladę posiekaj. Do bananów dodaj masło i wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Foremki wypełnij masą bananową do 3/4 wysokości. Pieczemy przez mniej więcej 25-30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Smacznego!
Spróbuj także
Dyniowe babeczki z czekoladą
Babeczki jaglane z żurawinami
Cytrynowe cukiniowe babeczki