Pierogi na słodko z serem lub z owocami kojarzą mi się z wakacyjnymi obiadami. Ponieważ mam już serdecznie dosyć zimy, ciepłych kurtek, grubych butów, posolonych chodników postanowiłam pozaklinać rzeczywistość i zrobić letni obiad.
Pierogi z serem lubią chyba wszyscy i można na nie skusić nawet największego małego niejadka. Przygotowałam je z ciasta zaparzanego i wiem, że nigdy nie zrobię pierogów z innym ciastem. Jest plastyczne, pięknie się wałkuje, idealnie skleja i nie rozpada podczas gotowania. Dziś przygotowałam zupełnie klasyczne pierogi. Słodkie z lekką waniliową nutą i śmietaną. W możecie dodać do środka owoce lub czekoladę a wierzch posypać cynamonem lub cukrem. Każdy ma przecież swoją ulubioną wakacyjną wersję pierogów.
Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
500g sera białego
300g śmietany
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Do miski wsyp mąkę sól i dodaj olej. Wrzącą wodą zalej mąkę, tak żeby na mące była warstwa wody. Nie mieszaj. Przykryj i zostaw na 15 minut. Po tym czasie zagnieć gładkie elastyczne ciasto.
Ser rozgnieć bardzo dokładnie. Dodaj śmietanę w takiej ilości, żeby farsz był dość gęsty. Resztę śmietany zostaw do dekoracji dania. Dodaj cukier i cukier waniliowy i wymieszaj.
Posyp stolnicę odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Nadziej farszem, zlep brzegi palcami formując „falbankę". Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia w osolonej wodzie. Podawaj gorące z resztą śmietany.
Smacznego!
Spróbuj także
Naleśnikowe marzenia
Pierożki z ciasta francuskiego
Pierogi ze szpinakiem