Chrupiąca cynamonowa-morlowa tarta z jabłkami
Zimą szczególnie taką ponurą szarą jak w tym roku człowiek potrzebuje czegoś co podgrzeje atmosferę, zapewni trochę przyjemności. Czy jest coś wspanialszego niż zapach pieczonego domowego ciasta? Cynamonowo-waniliowy zapach pieczonej szarlotki uwodzi od pierwszych chwil w piekarniku. Nie można doczekać się aromatycznego kawałeczka na talerzyku. Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na szybką kruchą szarlotkę doprawioną wanilią cynamonem. Pod jabłkami ukryłam sporą ilość morelowego dżemu. Dzięki temu ciasto jest lekko kwaskowe – po prostu pyszne.
Składniki (forma 20cm na 20cm):
150g mąki
50g mielonych migdałów
100g masła
125g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
125g morelowego dżemu