Zimą szczególnie taką ponurą szarą jak w tym roku człowiek potrzebuje czegoś co podgrzeje atmosferę, zapewni trochę przyjemności. Czy jest coś wspanialszego niż zapach pieczonego domowego ciasta? Cynamonowo-waniliowy zapach pieczonej szarlotki uwodzi od pierwszych chwil w piekarniku. Nie można doczekać się aromatycznego kawałeczka na talerzyku. Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami przepisem na szybką kruchą szarlotkę doprawioną wanilią cynamonem. Pod jabłkami ukryłam sporą ilość morelowego dżemu. Dzięki temu ciasto jest lekko kwaskowe – po prostu pyszne.


Składniki (forma 20cm na 20cm):
150g mąki
50g mielonych migdałów
100g masła
125g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
125g morelowego dżemu

więcej»

Pieczone lub duszone mięso jest doskonałe zarówno na świeżo zaraz po przygotowaniu jak i następnego dnia na zimno lub odgrzane. Bardzo lubię przygotować solidną lunchową kanapkę z pieczonym mięsem. Jest doskonała jako porządne danie, które z mnóstwem świeżych dodatków jest pełnowartościowym posiłkiem. Można ją zjeść w domu, zabrać na wycieczkę lub do pracy.


Kiedy byłam dzieckiem bardzo lubiłam kanapki z usmażonym zimnym kotletem schabowym. Dziś wykorzystałam do przygotowania mojej kanapki uduszone poprzedniego dnia mięso królika. Rozmarynowe aromatyczne mięso lekko ostre guacamole i świeże pieczywo to był zestaw idealny.


Składniki (2 porcje)
2 porcje upieczonego mięsa królika
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
4 liście sałaty
pomidor
papryka
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony