Gulasz jagnięcy z marchewką, imbirem i brandy
Zanim przygotuję nowe danie szczególnie, jeśli po raz pierwszy korzystam z wiodącego składnika sporo o nim czytam. Z czym najlepiej się komponuje, jakie lubi przyprawy, jaka jest najskuteczniejsza forma obróbki. Traktuję je jak wskazówki fachowców, którzy wiedzą lepiej i wypróbowali już wiele możliwości. Czasem jednak ryzykuję i próbuję czegoś nowego. Większość kultowych przepisów przecież też tak powstawało. Ktoś musiał po raz pierwszy zaryzykować, może pomylić się i przygotować coś nowego.
W taki właśnie sposób powstał mój jagnięcy gulasz. Zaryzykowałam komponując składniki i wyszła potrawa godna królewskiego stołu. Warto więc eksperymentować ... czasem. Polecam!
Składniki (4 porcje)
500g udźca jagnięcego
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora
3 ząbki czosnku
papryczka chili
1 cebula
kawałek imbiru
papryczka chili
2-3 łyżki mleczka kokosowego
100ml brandy
500ml bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1-2 łyżek mąki
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz