Zanim przygotuję nowe danie szczególnie, jeśli po raz pierwszy korzystam z wiodącego składnika sporo o nim czytam. Z czym najlepiej się komponuje, jakie lubi przyprawy, jaka jest najskuteczniejsza forma obróbki. Traktuję je jak wskazówki fachowców, którzy wiedzą lepiej i wypróbowali już wiele możliwości. Czasem jednak ryzykuję i próbuję czegoś nowego. Większość kultowych przepisów przecież też tak powstawało. Ktoś musiał po raz pierwszy zaryzykować, może pomylić się i przygotować coś nowego.
W taki właśnie sposób powstał mój jagnięcy gulasz. Zaryzykowałam komponując składniki i wyszła potrawa godna królewskiego stołu. Warto więc eksperymentować ... czasem . Polecam!
Składniki (4 porcje)
500g udźca jagnięcego
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora
3 ząbki czosnku
papryczka chili
1 cebula
kawałek imbiru
papryczka chili
2-3 łyżki mleczka kokosowego
100ml brandy
500ml bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1-2 łyżek mąki
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Udziec jagnięcy pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i posyp mąką i wymieszaj. Rozgrzej olej na głębokiej patelni i mocno obsmaż mięso. Dodaj kumin, kolendrę, brandy i gotuj aż alkohol wyparuje. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę. Pora pokrój w plasterki. Na osobnej patelni roztop masło. Podsmaż pokrojone warzywa. Dodaj je do mięsa. Podlej niedużą ilością bulionu i duś pod przykryciem godzinę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Dodaj do mięsa i dotuj aż mięso będzie miękkie (jeszcze około 30-45 minut). Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Dopraw jeśli potrzeba solą i pieprzem. Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniaczanymi kluseczkami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Grillowane polędwiczki na szybki niedzielny obiad
Kurczak w sosie curry
Roladki z indyka w musztardowym sosie ze szparagami