Basbousa to ciasto pochodzące z Egiptu. Podawane jest również Grecji, Azerbejdżanie, Izraelu, Armenii i innych krajach Bliskiego Wschodu. Przygotowuje się je z semoliny i aromatyzuje wodą różaną lub wodą z kwiatów pomarańczy. Pewnie w każdym państwie dodatki do tego deseru są tradycyjnie inne. W moim są wiórki kokosowe i migdały. Żeby złamać nieco słodki smak tego ciasta nasączyłam go syropem z dodatkiem soku z cytryny. Wyszło naprawdę pyszne mimo, że zdecydowanie różniło się od oryginału.
Składniki:
ciasto
170g kaszy manny
30g wiórków kokosowych
40g brązowego cukru
100g masła
150g naturalnego jogurtu
łaska łyżeczka proszku do pieczenia
migdały
syrop
150g brązowego cukru
125ml wody
sok z jednej cytryny
Rozgrzej piekarnik do 185stC. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Roztop masło i zostaw do ostudzenia. Wymieszaj suche składniki ciasta: kaszę mannę, cukier, wiórki kokosa i proszek do pieczenia. Dodaj jogurt i masło. Wymieszaj. Ciasto nałóż do foremki. Wyrównaj i powkładaj migdały w ciasto. Natnij surowe ciasto w miejscach, gdzie potem będzie krojone. Piecz 35 minut. W trakcie pieczenia przygotuj syrop. W garnku wymieszaj wodę i cukier. Gotuj na niedużym ogniu przez 15 minut aż syrop się zagęści. Wyłącz ogień, dodaj sok z cytryny i zostaw do lekkiego przestudzenia. Upieczone ciasto polej ciepłym syropem i pokrój wzdłuż nacięć. Zostaw do ostudzenia.
Smacznego!
Spróbuj także:
Waniliowo-czekoladowa babka
Zielone brownie
Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami