Pieczone lub duszone mięso jest doskonałe zarówno na świeżo zaraz po przygotowaniu jak i następnego dnia na zimno lub odgrzane. Bardzo lubię przygotować solidną lunchową kanapkę z pieczonym mięsem. Jest doskonała jako porządne danie, które z mnóstwem świeżych dodatków jest pełnowartościowym posiłkiem. Można ją zjeść w domu, zabrać na wycieczkę lub do pracy.
Kiedy byłam dzieckiem bardzo lubiłam kanapki z usmażonym zimnym kotletem schabowym. Dziś wykorzystałam do przygotowania mojej kanapki uduszone poprzedniego dnia mięso królika. Rozmarynowe aromatyczne mięso lekko ostre guacamole i świeże pieczywo to był zestaw idealny.
Składniki (2 porcje)
2 porcje upieczonego mięsa królika
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
4 liście sałaty
pomidor
papryka
sól, pieprz
Upieczone mięso obierz z kości i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę pomidora pokrój w plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę posiekaj drobniutko. Awokado rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj sok z cytryny czosnek, papryczkę chili, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Bułeczki przekrój na połówki. Nałóż guacamole pomidora, mięso, sałatę i paprykę. Przykryj drugą połówką bułki.
Smacznego!
Spróbuj także:
Domowe hot-dogi
"Hambuksy" - nowe ulubione danie moich dzieci
Moja bułka rybaka