W Austrii i Niemczech z okazji adwentu pieczone są migdałowo waniliowe rogaliki – półksiężyce. Chrupiące i pachnące zapowiadają zbliżające są święta i wspaniale smakują niekoniecznie zresztą w czasie adwentu. W tym roku odeszłam trochę od tradycyjnych kruchych ciasteczek i zrobiłam migdałowe ciasteczka bez mąki. Wyglądają i smakują trochę jak tradycyjne florentynki, ale dodatek śmietanki powoduje że mają trochę bardziej „kremowy" smak i aksamitną konsystencję. Nie oblewam ich też tak jak florentynki czekoladą, są przez to lżejsze i zjada się je z mniejszymi wyrzutami sumienia.
Składniki:
100g płatków migdałowych
100g migdałów pokrojonych w słupki
70g mielonych migdałów
150g suszonych żurawin
175g cukru
75g masła
150ml 30% śmietanki
Rozgrzej piekarnik do 170stC (z termoobiegiem). Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
W garnku umieść masło i cukier i gotuj mieszając, aż masa będzie miała karmelowy kolor. Dolewamy śmietankę i gotuj mieszając aż cały cukier się rozpuści. Dodaj migdały w płatkach, migdały w słupkach, mielone migdały i żurawinę. Wymieszaj bardzo dokładnie i gotuj 2-3 minuty. Gorącą masę wykładaj na papier do pieczenia formując w miarę równe kółeczka. Lekko spłaszcz. Piecz 15-17 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
„Gęsie łapki" czyli kruche serowe ciasteczka z cukrem
Migdałowo-cynamonowe ciasteczka
Orzechowe ciasteczka z czekoladą