Ostatnie komentarze
02Gru2019
godz. - 18:06

Czekoladowa choinka na początek adwentu

Share

Coroczne przygotowania do świąt uważam za otwarte. Kalendarz adwentowy, pierniczki, grzyby, pierogi, śledzie i choinka. Wszystko ma swój czas nawet sprzątanie mieszkania i przedświąteczne mycie okien. Niektórzy mówią, że nawet jeśli okna będą brudne, to święta i tak się odbędą i to jest prawda. Ja jednak lubię spędzać święta w odświętnie posprzątanym mieszkaniu. Dzięki tym wszystkim działaniom po trochu tworzymy magię świąt.


Dziś na dobry początek świątecznych przygotowań proponuję czekoladową choinkę. Przełożyłam je kremem z biała czekoladą i konfiturą wiśniową. Do tego kolorowe świąteczne dekoracje i ozdoba świątecznego stołu gotowa. Jeśli zdecydujecie się przygotować to ciasto upieczcie je dzień wcześniej. Dużo lepiej się kroi i ozdabia.


Składniki:
ciasto:
110g mąki
100ml oleju
1 banan
1 łyżka masła orzechowego
100g brązowego cukru
1 łyżka kakao
150ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g kropelek czekoladowych
krem
250g mascarpone
100g białej czekolady
100g konfitury wiśniowej
świąteczne dekoracje cukiernicze


Rozgrzej piekarnik do 170stC. Banana, olej, esencję waniliową cukier, jogurt i masło orzechowe zbenduj bardzo dokładnie W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Dodaj kropelki czekoladowe i ponownie wymieszaj. Przelej masę do foremki w kształcie choinki i piecz 50-55 minut. Wyjmij ciasto i zostaw do studzenia.
Konfiturę wiśniową włóż do rondelka i gotuj chwilę aż trochę zgęstnieje a następnie zmiksuj na gładki mus i zostaw do ostudzenia.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do ostudzenia. Serek mascarpone ubijaj przez chwilę, żeby stał się bardziej delikatny. Dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przetnij na pół. Dolny blat posmaruj musem owocowym. Na mus nałóż krem z mascarpone i przykryj górną częścią ciasta. Wierzch udekoruj tak, jak lubisz.
Ciasto wstaw do lodówki na parę godzin.


Smacznego!


Spróbuj także:
Czekoladowo-orzechowa choinka z ciasta francuskiego
Świąteczny piernik dla zabieganych
Cake pops - czekoladowo-cynamonowe choinki

 

Nowy komentarz
Wpisz treść komentarza
*Wpisz treść komentarza:
Wpisz podpis
*Podpis:
Proszę wpisać poprawny email
*E-mail: Adres email widoczny tylko dla administratora
Wpisz kod z obrazka
Token
zmień obrazek
*Wpisz kod z obrazka:
*Pola wymagane
Anuluj
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony