Muszę kiedyś zgłębić fenomen kruchych ciasteczek. Niby takie nic a uzależniają, wciągają i nie pozwalają się oderwać dopóki jeszcze choćby okruszek został na talerzu. Jeśli więc zamierzacie zrobić migdałowo-cynamonowe ciasteczka na święta, to nie popełniajcie tego błędu co ja i poczekajcie jeszcze parę dni. No chyba, że macie silniejszą wolę niż ja. Moich ciasteczek już prawie nie ma. Chyba będę musiała zrobić je jeszcze raz i jeszcze i jeszcze ... i może któreś trafią na świąteczny stół .
Migdałowo-cynamonowe ciasteczka robi się migiem, podobnie jak zjada. Są delikatne, kruche i pięknie świątecznie pachną. Zróbcie je w dowolnym kształcie, albo bez kształtu, posypcie cukrem, albo tak jak ja, ozdabiajcie czekoladą i migdałami. Co byście nie zrobili i tak będą wspaniałe. Niestety...
Składniki (45 ciasteczek)
100g mielonych migdałów
200g mąki
100g cukru pudru
175g masła
łyżka cynamonu
szczypta soli
dekoracja
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
płatki migdałów
Rozgrzej piekarnik do 170stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj suche składniki ciasteczek: mąkę, zmielone migdały, cukier puder, cynamon i sól. Dodaj mało i zagnieć gładkie ciasto. Odłóż do lodówki na pół godziny. Z ciasta formuj kulki i układaj na blasze zachowując odstępy. Piecz 12-14 minut. Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Udekoruj ciasteczka czekoladą o posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także
Kruche jaglane ciasteczka tahini z czekoladą
Słodki bukiet
Afgańskie ciasteczka