Ostatnie komentarze
23Gru2016
godz. - 12:49

Moja zupa rybna

Share

Gdybym kiedyś miała zrezygnować z jedzenia mięsa to wyłącznie na rzecz ryb. Lubię je właściwie w każdej postaci, dlatego bardzo lubię jeździć nad morze, gdzie obowiązkowym punktem programu są obiady w rybnych restauracjach. Na polskim zachodnim wybrzeżu często odwiedzamy smażalnie/wędzarnię w Kamieniu Pomorskim, gdzie od lat przygotowywane są doskonałe potrawy z ryb „prosto z kutra". Tamtejsza zupa rybna nie ma sobie równych i od niej zawsze zaczynamy wakacyjny obiad.


Dziś chciałabym zaproponować moją wersję zupy rybnej. Jest mocno pomidorowa z dodatkiem ostrego ajwaru z kilkoma gatunkami świeżych ryb. To jakie ryby wybierzecie zależy wyłącznie od tego, które lubicie i które w danym momencie są w asortymencie sklepu. Możecie kupić gotowe filety rybne. Te są wygodne bo nie mają ości. Lepsze będą jednak tuszki z których sami wykroicie czyste mięso a z resztek ugotujecie rybny bulion. Zupa przygotowana na nim ma głębszy, bardziej esencjonalny smak.


Składniki:
Wywar:

0,3kg resztek rybnych
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
ząbek czosnku (nieobrany)
ćwiartka cebuli
reszta
0,7kg filetów dowolnych ryb
1 marchewka
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
2 puszki pomidorów pellati
2 łyżki ostrego ajwaru
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z pół cytryny
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżka posiekanego rozmarynu
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz


Do litra wody dodaj resztki rybne, ziele angielskie liście laurowe, kawałek cebuli i nieobrany ząbek czosnku. Lekko posól i gotuj około godzinę pod przykryciem. Ugotowany wywar przecedź przez sitko i odstaw.
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, seler naciowy posiekaj, marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie zapałki. Papryki pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj masło i kiedy się rozpuści usmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż około 5-7 minut. Dodaj świeżą paprykę, ajwar, rozmaryn, zioła prowansalskie, słodką paprykę i pomidory pelati. Smaż jeszcze chwilę. Dodaj wywar rybny i gotuj około pół godziny. Dodaj świeże ryby pokrojone w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i gotuj około 10 minut. Dopraw skórką i sokiem z cytryny. Podawaj gorącą. Świetnie smakuje również następnego dnia.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony