Ciekawa jestem jakie potrawy goszczą na Waszych stołach w czasie świąt. Jesteście tradycjonalistami i przekazujecie sobie pożółkłe karteczki z przepisami na potrawy, które kochacie i robicie zawsze? Czy może eksperymentujecie i Wasz stół zastawiony jest niezwykłymi potrawami z całego świata? A może tak trochę i jedno i drugie? Tak, żeby było tradycyjnie z powiewem nowości?
U mnie raczej tradycyjnie, ale od jakiegoś czasu ze stołu znikają potrawy, które były zawsze bo to tradycja ale tak naprawdę to nikt za nimi nie przepadał. Tak pożegnaliśmy się ze smażonym karpiem i z zupą grzybową. Powitaliśmy za to sandacza i barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami.
Dziś proponuję odmienione pierogi. Tradycyjne bo bez mięsa ale inne bo z rybą a nie z kapustą i grzybami. Do przygotowania farszu wykorzystałam pieczonego w piecu łososia. Jeśli ktoś nie zaryzykuje przygotowania dania na święta, to może zatrzyma przepis na inną okazję. Gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne.
Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz:
300g pieczonego łososia
250g świeżego szpinaku
4-5 dużych suszonych pomidorów z oliwy
2 łyżki małych kaparów
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
Do miski wsyp mąkę sól i dodaj olej. Wrzącą wodą zalej mąkę, tak żeby na mące była warstwa wody. Nie mieszaj. Przykryj i zostaw na 15 minut. Po tym czasie zagnieć gładkie elastyczne ciasto.
Na patelni roztop masło podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekane kapary. Smaż przez chwilę. Dodaj rozdrobnionego łososia oraz szpinak. Smaż przez chwilę aż szpinak zmięknie. Zdejmij farsz z patelni na deskę i przesiekaj niezbyt dokładnie. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Posyp stolnicę odrobiną mąki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Nadziej farszem, zlep brzegi palcami formując „falbankę". Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia w osolonej wodzie. Podawaj gorące z sosem chrzanowym.
Smacznego!
Spróbuj także:
Cytrynowy łosoś w kaparowym sosie na purée z brokuła
Na świątecznym stole – łazanki z kapustą i grzybami
Wypasiona zupa rybna