Chyba o nikim w mojej rodzinie nie mogę powiedzieć, że ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Lubimy dobre desery, nie pogardzimy pysznym ciastem i lodami. Natomiast prawie wszyscy uwielbiamy śledzie Z tej zasady wyłamał się tylko mój syn. Lubimy wszystkie: w oleju, marynowane i smażone, z cebulką, śliwkami i sosie śmietanowym. Ostatnim hitem lekko pikantna śledziowa kanapka z chrupiącymi warzywami zamknięta w świeżutkiej bułeczce.
Dziś polecam śledzie w sosie musztardowym. Może kogoś z Was zainspirują i pojawią się na świątecznym stole. Przygotujcie go dzień wcześniej i przed podaniem koniecznie należy pozwolić mu odpocząć w lodówce. Chociaż wcześniej, na świeżo, smakuje również wspaniale.
Składniki:
400g płatów śledziowych
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki majonezu
2 łyżki 18% śmietany
3 łyżki syropu klonowego
pół cebuli
pół papryczki chili
Śledzie opłucz i namocz w mleku na 2-3 godziny. Odsącz i pokrój w 2cm kawałki.
Cebulę i papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę. Oba rodzaje musztardy, syrop klonowy, majonez, śmietanę wymieszaj dokładnie. Dodaj cebulę i papryczkę chili i ponownie wymieszaj. Dodaj śledzie i delikatnie wymieszaj, żeby sos pokrył dokładnie wszystkie kawałki. Odstaw do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Spróbuj także:
Śledź i buraki – para doskonała
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami
Na świątecznym stole: sałatka z anchois