Bez śledzi wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Możemy je przygotować tradycyjnie z cebulą, na ciepło z suszonymi śliwkami albo w postaci sałatki. Wybierzcie swoją ulubioną wersję słodką, ostrą lub wytrawną.
Podajcie je niekonwencjonalnie w niedużych pucharkach lub w malutkich miseczkach z ciasta francuskiego. Danie będzie ozdobą wigilijnego stołu, sylwestrowej kolacji lub doskonałą propozycją na spotkanie ze znajomymi.
Dziś propozycja mojego zestawu sałatek. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Jedna jest bardziej ostra z ananasem, druga kwaskowa z ogórkiem kiszonym a trzecia słodka z żurawinami.
Składniki (dla dwóch osób):
6 miseczek z ciasta francuskiego
Sałatka 1
100g filetów śledziowych
5 plastrów ananasa z puszki
pół papryczki chili
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z ananasa
Śledzia i ananasa pokrój w niedużą kostkę. Papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę. Majonez wymieszaj z sokiem z ananasa. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z sosem. Podawaj schłodzone.
Sałatka 2
100g filetów śledziowych
pół niedużej cebuli
1 duży ogórek kiszony
pół jabłka
1 łyżka musztardy francuskiej
Jabłko, ogórka, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i przelej wrzątkiem, wymieszaj z jabłkiem i ogórkiem i musztardą. Śledzia pokrój w kostkę i wymieszaj z resztą sałatki. Podawaj schłodzone.
Sałatka 3
100g filetów śledziowych
1 nieduża cebula
garść suszonej żurawiny
garść migdałów
łyżeczka miodu
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy
Żurawinę zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Migdały zblanszuj i posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i przelej wrzątkiem. Śledzie pokrój w kostkę, wymiesza z żurawiną, cebulą i migdałami. Z miodu, soku z cytryny i oliwy zrób sos i wymieszaj z sałatką. Podawaj schłodzone.
Nałóż sałatki do miseczek. Udekoruj listkami ziół: bazylią, rozmarynem, miętą i natką z pietruszki.
Smacznego!