Składniki:
4 filety śledziowe typu matijas
papryczka chili
1 mała czerwona cebula
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10-12 marynowanych pieczarek
3-4 łyżki oliwy
Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj sok z cytryny i syrop klonowy wymieszaj i odstaw na 10 minut. Posiekaj drobno papryczkę chili. Do cebuli dodaj papryczkę chili, natkę pietruszki i oliwę, wymieszaj dokładnie. Marynowane pieczarki pokrój w grubą kostkę. Śledzie pokrój w 2 cm kawałki. Wymieszaj delikatnie śledzie zalewą oraz pieczarkami. Przełóż do słoiczka, szczelnie zamknij i zostaw w lodówce na parę godzin.
Smacznego!
Spróbuj także:
Śledzie w pomarańczowo żurawinowej zalewie z rozmarynem i papryczką chili
Z cyklu na świątecznym stole. – śledziowa sałatka z porzeczkami i orzechami nerkowca
Śledzik ostatni dzień karnawału