Dziś propozycja którą watro sobie zachować i wykorzystać przed świętami Bożego Narodzenia. Obok śledzików z cebulą i innych pysznych rybno kapuścianych dań będzie ozdobą świątecznego stołu. Sałatka z musztardą francuską jest słodko winna, śledzie słonawe a buraki słodkie i chrupiące. Wszystkie zmysły pokochają to danie.
Sałatka ta ma jeszcze jedną zaletę: wszystkie składniki można przygotować wcześniej. Upieczone buraki cierpliwie poczekają w lodówce do następnego dnia a śledziki w musztardowym sosie najlepiej smakują następnego dnia. To jest ważne w szaleństwie przedświątecznych przygotowań.
Składniki:
3 buraki
200g śledzi matjas
½ cytryny
1 jabłko
2 ogórki konserwowe
1 cebula dymki z zieloną częścią
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy
garść natki z pietruszki
2 łyżeczki miodu
gałązki koperku
Buraki dokładnie umyj, zawiń każdy w folię aluminiową z łyżeczką masła i odrobiną miodu i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190stC przez godzinę. Zostaw do ostudzenia. Buraki obierz i jeden z nich pokrój w drobną kostkę. Pozostałe pokrój w ćwiartki. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Śledzia pokrój w małe kawałki, polej sokiem z cytryny i zostaw w lodówce na godzinę. Jabłko, ogórki i cebulę razem z zieloną częścią pokrój w kosteczkę. Wymieszaj je z majonezem i francuską musztardą. Odstaw do lodówki na godzinę. Ma dużym talerzu ułóż sałatkę majonezem, potem buraki pokrojone w kostkę. Na nich ułóż cząstki śledzia. Udekoruj resztą buraków i gałązkami koperku.
Smacznego!