Pytanie na dziś: co można zrobić z łososia wędzonego na zimno? W lodówce spokojnie czeka na swój czas porcja smakowicie wyglądającej ryby. Niby mogłabym na kanapkę ze świeżym ogórkiem, niby mogłabym z jajkiem na szpinaku ale ...jak mawia klasyk „... ale to już było". I nie, że nie wróci więcej ;-) ale tym razem czas na coś innego. Poszukiwania przepisu czas zacząć. Nie ma obawy niezależnie od wyników poszukiwań łosoś się nie zmarnuje.
Z pomocą tym razem przyszła mi kuchnia Lidla. Znalazłam przepis na tatara z wędzonego łososia. Potrawa mało skomplikowana i bardzo pyszna. Myślę, że mogłaby być rybną propozycją na wigilijny stół a dla świątecznych tradycjonalistów ciekawym daniem na sylwestrową kolację.
Składniki:
200g wędzonego na zimno łososia
1 cebulka dymka
3 ogórki konserwowe
6 pieczarek konserwowych
mała łyżeczka chrzanu
1 łyżka sosu sojowego
koperek
sól pieprz
Łososia posiekaj. Cebulę dymkę (białą i zieloną część), ogórek i grzybki drobno pokrój. Wymieszaj składniki. Dopraw oliwą, sosem sojowym, chrzanem oraz solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj. Odstaw do lodówki na pół godziny. Przed podaniem posyp obficie posiekanym koperkiem.
Smacznego!