Dziś propozycja słodkiej bożonarodzeniowej klasyki. Polecam piernik, którego przygotowanie trwa dokładnie tyle ile zajmuje nagrzanie piekarnika. Nikt poza Wami nie musi tego wiedzieć bo ciasto wygląda i smakuje bardzo profesjonalnie. To doskonała propozycja dla zabieganych i zapracowanych, którzy też będą mogli cieszyć się smakiem i zapachem domowego świątecznego ciasta.
Po upieczeniu możecie ciasto przekroić, przełożyć masą czekoladową, powidłami śliwkowymi i udekorować polewą czekoladową. Możecie również nie robić z nim nic i zajadać się pachnącym piernikiem zaraz po upieczeniu.
Przepis na piernik pochodzi z www.ilovebake.pl
Składniki
300g mąki tortowej
350 ml mleka
100ml oleju
2 łyżki powideł śliwkowych
125g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
powidła śliwkowe do przełożenia ciasta
krem czekoladowy do przełożenia ciasta
polewa czekoladowa do dekoracji
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blaszkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia.
Mleko z olejem, powidłami śliwkowymi i cukrem umieść w misce i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki i piecz przez 55-60 minut. Zostaw do ostudzenia. Przekrój ciasto na trzy części. Pierwszą posmaruj czekoladowym kremem. Możesz użyć gotowego kremu typu Nutella. Możesz przygotować również prosty własny krem: 60g czekolady i 1 dużą łyżkę masła orzechowego roztop w kąpieli wodnej i wymieszaj. Drugą warstwę posmaruj powidłami śliwkowymi. Nałóż trzy warstwy na siebie. Ciasto udekoruj polewą czekoladową.
Smacznego!
Spróbuj także
Czekoladowo-orzechowa choinka z ciasta francuskiego
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta .... puszyste ciasto z żurawinami
Ostatnie pierniczki w tym roku ... chyba