Ostatnie komentarze
16Gru2019
godz. - 21:40

Wypasiona zupa rybna

Share

W czasie wigilii Bożego Narodzenia Polska jest podzielona na część która zjada barszcz czerwony z uszkami i takich którzy jedzą zupę grzybową. W części domów przygotowuje się obie. Są również nieliczne rodziny, które na wieczerzę wigilijną podają zupę rybną. W moim rodzinnym domu na wigilię zawsze była zupa grzybowa z łazankami. Zupę rybną gotowaliśmy z resztek ryb które zostały po przygotowaniu ryby w galarecie. Taki delikatny rybny rosołek z marchewką i kluseczkami zjadały najczęściej dzieci, którym trudno było wytrzymać od śniadania do kolacji.


Zupę rybną kochamy w naszym domu wszyscy więc raz na jakiś czas przygotowuję ją w domu. Lubię taką wypasioną z mnóstwem ryb i innych morskich dodatków, dlatego niestety nie jest ona tania. Jednak naprawdę warto.


Zupę gotuje się w kilku etapach. Najpierw powoli powstaje wywar rybny z mnóstwem warzyw i przypraw. Potem doprawiam zupę pomidorami, papryką a na koniec dodaję ryby, krewetki, ośmiornicę, i gotuję na malutkim ogniu, żeby kawałki ryby się nie rozpadły. Składników zupy jest sporo, ale pracy tak naprawdę niewiele. Żeby było sprawniej przygotowuję wszystkie składniki, żeby w trakcie gotowania tylko dodawać, mieszać i doprawiać. Na samym końcu lubię do zupy dodać sporą garść kolendry ale ponieważ moja rodzina za nią nie przepada najczęściej zastępuję ją koperkiem.


Składniki (5 porcji)
800g różnych rodzajów ryb
20 krewetek
2-3 ugotowane macki ośmiornicy
bulion rybny
„resztki" z filetowania ryb: głowy, korpusy, ości, płetwy, skorupki krewetek
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
6-8 ziarenek pieprzu
2 gałązki rozmarynu
dodatkowo:
1 litr passaty pomidorowej
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 puszka mleczka kokosowego
duży kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 szalotka
1 papryczka chili
1/3 bulwy kopru włoskiego
1 duża świeża papryka
2 łyżki masła
1 cytryna
pęczek kolendry lub koperku
sól, pieprz, papryka w proszku


Kawałki ryb, głowy, płetwy, pancerzyki krewetek włóż do garnka z pozostałymi składnikami bulionu. Gotuj minimum godzinę.
W czasie kiedy wywar się gotuje przygotuj składniki. Drobno pokrój czosnek, imbir, papryczkę chili, koper włoski, szalotkę. Na patelni roztop masło dodaj drobno pokrojone warzywa i zblanszuj. Świeżą paprykę pokrój w słupki. Z cytryny zetrzyj skórkę a całą cytrynę pokrój w plasterki i mocno przyrumień je na suchej patelni (żeby nie zniszczyć patelni połóż plasterki na papierze do pieczenia).
Ugotowany bulion przecedź przez sitko (nie wylej wywaru!). Wywar wlej z powrotem do garnka. Resztki ryb obierz: usuń ości, skórę zostaw tylko ugotowane mięso. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki. Do gorącego wywaru dodaj warzywa z patelni, passatę pomidorową, pomidory w puszki i gotuj około 10 minut. Dodaj mleczko kokosowe, warzywa i rybę z wywaru, świeżą paprykę i gotuj 5 minut. Dopraw solą pieprzem i papryką w proszku.
Do gotującej się zupy dodaj kawałki ryb, krewetki, pokrojone w grube plasterki macki ośmiornicy oraz plastry zrumienionej cytryny. Gotuj na małym ogniu 7-10 minut. Mieszaj delikatnie, żeby ryba się nie rozpadła. Wyłącz palnik dodaj skórkę z cytryny i posiekaną kolendrę lub koperek.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pieczony łosoś z warzywami w pergaminowych kieszonkach
Moja bułka rybaka
Z cyklu na świątecznym stole. – śledziowa sałatka z porzeczkami i orzechami nerkowca

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony