Jak co roku i na te święta przygotuję tradycyjnego śledzia z cebulką i śledzia w śmietanie z jabłkiem oraz marynowanym ogórkiem. Również jak co roku i teraz przetestuję nowe przepisy na świątecznego śledzia. Na początek proponuję śledzia z porzeczkami oraz uprażonymi orzechami nerkowca. Tłusty śledź doskonale komponuje się z kwaskowymi świeżymi owocami a orzechy przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Swoją sałatkę zaostrzyłam niewielką ilością papryczki chili i natką pietruszki. Jeśli lubicie możecie natkę zastąpić kolendrą. Sałatkę podajcie dobrze schłodzoną. Smakuje znacznie lepiej niż tuż po przygotowaniu.
Składniki (2 porcje)
4 filety śledziowe typu matijas
2 garście czerwonej porzeczki
2 łyżki oliwy z oliwek
kawałek papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół niedużej cebuli
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
garść orzechów nerkowca
Papryczkę chili i cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj cebulę, papryczkę, natkę pietruszki, oliwę, syrop klonowy i sok z cytryny. Śledzie pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z sosem i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i posiekaj niezbyt dokładnie. Śledzie włóż do miseczek, dodaj umyte porzeczki i orzechy i delikatnie wymieszaj.
Smacznego!
Spróbuj także:
Śledzie w pomarańczowo żurawinowej zalewie z rozmarynem o papryczką chili
Rybka lubi pływać, czyli tatar ze śledzia
Wagary, białe klify Møns Klint i śledzie