Lubicie Piña coladę? Ten słodki karaibski drink owocowy powstaje na bazie śmietanki kokosowej, soku ananasowego i rumu. Podawany jest tradycyjnie z lodem, kawałkami ananasa i plasterkiem cytryny. Kokos i ananas są doskonałą parą nie tylko w napojach. Świetnie sprawdzają się razem także na przykład w cieście lub sałatkach.
Dziś zainspirowana przepisami z książki pt.: „Zielone koktajle. 365 przepisów" zrobiłam lekki kokosowo-ananasowy deser. Jeśli masz wystarczająco słodkie owoce możesz go przygotować praktycznie bez dodatków słodzących. Jeśli jednak wasz ananas nie jest mocno dojrzały dodajcie do deseru odrobinę miodu.
Składniki (4 porcje)
mus owocowy
1 świeży ananas
300ml mleczka kokosowego
1 banan
150ml soku z pomarańczy
2 łyżki wiórków kokosowych
dekoracja
50g masła
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki wiórków kokosowych
4 plastry pomarańczy
owoce
Wszystkie składniki musu owocowego zmiksuj dokładnie. Nałóż do szklaneczek i wstaw do lodówki. Umieść wiórki, cukier i masło na patelni. Smaż mieszając kilka minut aż masło się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Nałóż na wierzch deseru po 2-3 łyżki kokosowej kruszonki. Przed podaniem udekoruj plastrem pomarańczy, owocami i listkami mięty.
Smacznego!
Spróbuj także
Cytrynowo-kokosowy sernik
Szybki i prosty deser z mango
Kokosowy deser z konfiturami z czarnej porzeczki