Ananas to potoczna nazwa owocostanu ananasa jadalnego. Plantacja ananasów może budzić zdziwienie. Ja szukałabym owoców raczej w górze a tu okazuje się, że owoce te rosną niewiele ponad ziemią. Duży, soczysty owoc wyrasta na szczycie krótkiej łodygi z kępy kolczastych liści. Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny.
Ananasy kupujemy duże, jędrne, całe żółte i jak najcięższe. Im cięższe tym więcej soku w nim jest.
Ananas jest źródłem pektyn - błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik ten również wspomaga proces oczyszczania organizmu. Ma działanie wspomagające trawienie zatem jest wykorzystywany w różnego rodzaju dietach odchudzających. Jest bogatym źródłem potasu, zawiera sporo witaminy C i B oraz związki pobudzające krążenie krwi. Ananas wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe zatem często wykorzystywany jest w medycynie sportowej.
Jest to więc bez wątpienia owoc bardzo wartościowy. Ja cenię go przede wszystkim za smak, niebanalną konsystencję i różnorodne możliwości wykorzystania. Ananasa można smażyć, grillować, dodać do sałatek, deserów. Jest tradycyjnym składnikiem lubianej pizzy tropikalnej lub hawajskiej. Świetnie smakuje w sałatce w towarzystwie wędzonego kurczaka i sałaty i cebulki dymki i orzechów. Dobrze komponuje się z mięsem wędzonym boczkiem i papryką w szaszłykach a podany z ubitym serkiem mascarpone i suszonymi żurawinami może kończyć niedzielny obiad.
Dzisiaj proponuję chyba najprostszy sposób podania ananasa. Soczyście żółty owoc polany waniliowym sosem to lekki deser po treściwym obiedzie lub orzeźwiająca przekąska w upalny dzień.
Składniki
1 świeży ananas
1,5 szklanki mleka
kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy
łyżka mąki
2-3 łyżki cukru
3 żółtka
Ananasa obranego z liści, przekrajamy wzdłuż na ćwiartki lekko wykrajamy środek i skrajamy z grubej skóry. Tak powstałą cząstkę ananasa kroimy na plasterki i rozsuwamy je lekko zostawiając na „talerzyku" ze skórki.
Rozprowadzamy mąkę niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka gotujemy a kiedy zacznie wrzeć wlewamy ciągle mieszając mleko z mąką. Gotujemy. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i zalewamy gorącym mlekiem z mąką. Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Tuż przed podaniem polewamy ananasa sosem waniliowym.
W wersji dla „na szybko" sos waniliowy gotowany możemy zastąpić sosem z jogurtu naturalnego wymieszanego z cukrem i cukrem waniliowym. Smakuje inaczej choć równie smacznie.
Smacznego!