Przepis, z którego korzystałam nosił tytuł „Muffiny jaglane na dwa sposoby". Dziś wykorzystałam jeden z nich. Zrobiłam jaglane babeczki z karmelizowanymi nektarynkami i białą czekoladą. Wyszły pyszne: niezbyt słodkie, puszyste i wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Dobrze, że z porcji składników udało się upiec dwie blaszki ciastek, bo pierwsza zniknęła w parę minut. Nic zresztą dziwnego zapach miały tak smakowity, że trudno się było skupić na czymś innym.
Składniki (24 babeczki):
Ciasto:
300g mÄ…ki
100g płatków jaglanych
280ml maślanki
280g brÄ…zowego cukru
3 jajka
100ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g białej czekolady
Kruszonka
50g masła
50g mÄ…ki
30g płatków jaglanych
70g cukru pudru
Owoce:
500g nektarynek
70g brÄ…zowego cukru
Pokrój nektarynki w kostkę i razem z cukrem umieść na patelni. Smaż mieszającaż owocowy sos prawie całkowicie wyparuje.
Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć palcami.
Rozgrzej piekarnik do 170stC (z termoobiegiem). Do miski wbij jajka, ubij je lekko. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodaj płatki jaglane, wymieszaj. Dodawaj stopniowo i na zmianę maślankę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj olej. Wymieszaj ciasto dokładnie i odstaw na 10 minut. Dodaj przestygnięte nektarynki oraz posiekaną białą czekoladę.
Do muffinkowej blaszki włóż papilotki. Nałóż ciasto, posyp kruszonką i piecz 35 minut.
Smacznego!