Letnie wakacyjne weekendowe popołudnie. Hamak lub leżaczek, senne lenistwo i dobra książka. Rzadko zdarzają mi się takie chwile. Przydałaby się do tego dobra herbata i jakiś lekki, słodki deser.
Krucha cieniutka tarta z śmietankowym kremem i owocami to doskonała propozycja takiego wakacyjnego deseru. Do kremu dodaj skórkę i sok lub aromat cytrynowy a rodzina będzie zastanawiać się, co zmieniłaś w deserze, że jest taki ... wyjątkowy. Truskawki i borówki pięknie ze sobą kontrastują a świeże listki mięty dopełniają obrazu i dobrze komponują się ze smakiem ciasta. Jeśli macie już dość truskawek użyjcie innych owoców. Świetne będą maliny, które właśnie rozpoczynają podbój stoisk z owocami.
Składniki:
200g borówek amerykańskich
400g truskawek
ciasto:
250g mąki
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka120g masła
krem:
250ml 30% śmietanki
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
skórka z jednej cytryny
łyżeczka aromatu cytrynowego
Piekarnik rozgrzej do 180stC.
Wymieszaj w misce suche składniki ciasta. Wysyp je na stolnicę, dodaj pokrojone masło i żółtka. Posiekaj całość nożem i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Formę to tarty wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Formę do tarty wylep ciastem podwyższając brzegi, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Wyjmij z zamrażarki i szybko włóż do piekarnika. Piecz 12 minut. Wyjmij do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj serek mascarpone, aromat i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie. Wyłóż masę na ostudzone ciasto. Na wierzch poukładaj owoce. Udekoruj listkami mięty.
Smacznego!