Blok czekoladowy przygotowywała moja mama, kiedy w czasach braku czekolady wszyscy bardzo potrzebowaliśmy czegoś słodkiego. W domu mojego brata blok czekoladowy jest deserem świątecznym. Moje dzieci pozazdrościły kuzynom i namówiły mnie na przygotowanie tego ciasta-nie-ciasta. Rzadko go robię, bo jest niezwykle słodki, a kiedy próbowałam zrobić wersję mniej słodką nie smakowała nam tak bardzo. Pozostaję więc przy tradycyjnym starym przepisie. Blok czekoladowy ma, poza smakiem, jeszcze jedną zaletę. Naprawdę nie da się go dużo zjeść i absolutnie niezbędnym dodatkiem do tego specjału jest mocna gorąca gorzka herbata lub kawa.
Składniki
200g masła
160g brązowego cukru
60ml wody
3 łyżki kakao
250g mleka w proszku (nie granulowanego)
120g pokruszonych herbatników
po garści rodzynek, suszonych żurawin, orzechy
W rondelku z grubym dnem umieść masło, kakao, wodę i cukier, zagotuj. Gotuj przez parę minut, żeby cukier się rozpuścił i składniki dobrze połączyły. Odstaw do ostudzenia. Do chłodnej masy dodaj pokruszone herbatniki, rodzynki, żurawiny i posiekane orzechy. Wymieszaj. Dodaj mleko w proszku i ponownie wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta. Blaszkę 20cm wyłóż folią spożywczą. Wyłóż gotową masę i dokładnie ubij, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. Zostaw w lodówce do schłodzenia i zastygnięcia przez parę godzin.
Smacznego!
Spróbuj także
Czekolada z orzechami i bakaliami
Słodkie sylwestrowe maleństwa – czekoladowe pralinki z masłem orzechowym
Domowe batoniki bounty