Ostatnie komentarze
16Lip2018
godz. - 16:14

Błyskawiczne francuskie ciasto z białą czekoladą tahini i owocami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kiedy postawiłam na stole ten niezwykle prosty deser moje dzieci stwierdziły, że wygląda i smakuje podobnie do wielkanocnego mazurka, który przynosi do nas moja siostra. Coś w tym jest bo i w jednym i drugim wypieku jest pasta tahini. Deser jest lekko sezamowy, niezbyt słodki i wygląda bardzo dekoracyjnie. Ponieważ nie wymaga szczególnie dużo pracy jest doskonały na niedzielne letnie popołudnie. Obiad z deserem nie musi przecież oznaczać, że pani domu pracuje cały dzień w kuchni a popołudniu jest tak zmęczona, że nie ma siły unieść filiżanki z kawą. Jeśli ciasto podajecie na ciepło, tuż po upieczeniu dodajcie do niego kulkę ulubionych lodów. Wszyscy będą zachwyceni.


Składniki
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
50g pasty tahini
50g białej czekolady
3 biszkopty
sezonowe owoce
2 łyżki mleka
cukier puder


Rozgrzej piekarnik do 185stC. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie przekrój wzdłużna dwa długie prostokąty. Jeden z nich połóż na papierze do pieczenia. W drugim prostokącie wytnij środek tak, żeby zostawić tylko „ramkę". Nałóż ramkę na pierwszy prostokąt. Środek posmaruj pastą tahini i posyp obficie startą białą czekoladą a następnie drobno pokruszonymi biszkoptami (wchłoną sok z owoców podczas pieczenia). Na wierzch poukładaj owoce. U mnie to były truskawki i borówki, ale możesz użyć dowolnych sezonowych owoców. Ramkę ciasta posmaruj mlekiem. Piecz około 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Smacznego!

 


Spróbuj także
Czekoladowe ciasto oreo
Słodki początek jesieni – dyniowa tarta
Razowa tarta z sezonowymi owocami

 

Komentarze (1)
dodaj komentarz+
  • Kuchnia na wrzosowisku
    Wygląda przeuroczo! :)
    Kuchnia na wrzosowisku
    dodano: 17.07.2018, godz.- 22:59
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony